Historie van Horeca en recreatie bedrijf 't Hoorntje

Een stukje geschiedenis: Kerklaan 20, een mooie boerderij midden in het dorp Akersloot met als extra… gelegen aan het Alkmaardermeer.

In de jaren ‘70 kwamen op deze mooie plek een paar toeristen met tourcaravans af. Dit was het begin van het “kamperen bij de boer” genieten van het boerenleven en toch vakantie. Voor gasten met kinderen een ideale combinatie. Ook hadden in de sloot een aantal kleine boten een ligplaats. Siem en Sien Sander bouwden voor deze gasten een toiletgebouw.

De hoofdbron van inkomsten vormde toen nog het boerenbedrijf, er waren echter al plannen om het recreatieve deel uit te breiden. Deze plannen kwamen in een stroomversnelling toen Siem werd gegrepen door een stier en zwaargewond in het ziekenhuis belandde. Het boerenbedrijf kon hij toen niet meer uitoefenen en de plannen om uit te breiden werden concreet. Tekeningen, vergunningen, financieringen werden gemaakt, aangevraagd, rondgemaakt.

In 1976 zeggen Siem en Sien Sander het boerenbedrijf vaarwel en maken een stuk land aan het Alkmaardermeer rijp voor stacaravans. Om de gasten in de caravans gelegenheid tot recreëren op het water te geven, komt er ook een jachthaven bij. Hierbij mocht een kantine niet ontbreken en deze werd gemaakt in de boerderij op de plaats waar voorheen de koeien loeiden.

Het geheel werd  ’t Hoorntje gedoopt en de kantine kreeg als naam ’t Achterom en wel omdat de ingang achterom was. In de loop der jaren kwam ’t Achterom steeds meer in trek om feesten en bruiloften te vieren en ook de dorpsjeugd wist het gezellige café te vinden. De kantinefunctie verdween steeds meer naar de achtergrond

Na tien jaar, in 1986 kwamen zoon Jan en zijn vrouw Jetty in het bedrijf. In de jaren ‘90 is het geheel overgenomen door Jan en Jetty.

’t Hoorntje anno nu is het resultaat van vele verbouwingen en bestaat inmiddels uit: Zaal ’t Achterom, zaal Op Zolder, Partyschip Claes Horn, salonboot De Nesch, bar ’t Voorom, jachthaven en camping met stacaravans.