Historie van Horeca en recreatie bedrijf 't Hoorntje

Kerklaan 20, een mooie boerderij midden in het dorp Akersloot en gelegen aan het Alkmaardermeer.

In de jaren ‘70 kwamen op deze mooie plek een paar toeristen met tourcaravans af. Dit was het begin van het “kamperen bij de boer” genieten van het boerenleven en toch vakantie. Voor gasten met kinderen een ideale combinatie. Ook hadden in de sloot een aantal kleine boten een ligplaats. Siem en Sien Sander bouwden voor deze gasten een toiletgebouw.

De hoofdbron van inkomsten vormde toen nog het boerenbedrijf, er waren echter al plannen om het recreatieve deel uit te breiden. Deze plannen kwamen in een stroomversnelling toen Siem werd gegrepen door een stier en zwaargewond in het ziekenhuis belandde. Het boerenbedrijf kon hij toen niet meer uitoefenen en de plannen om uit te breiden werden concreet. Tekeningen, vergunningen, financieringen werden gemaakt, aangevraagd en rondgemaakt.

In 1976 zeggen Siem en Sien Sander het boerenbedrijf vaarwel en maken een stuk land aan het Alkmaardermeer rijp voor stacaravans. Om de gasten in de caravans gelegenheid tot recreëren op het water te geven, komt er ook een jachthaven bij. Hierbij mocht een kantine niet ontbreken en deze werd gemaakt in de boerderij op de plaats waar voorheen de koeien liepen.

Het geheel werd omgedoopt tot ’t Hoorntje en de kantine kreeg als naam ’t Achterom en wel omdat de ingang achterom was. In de loop der jaren kwam ’t Achterom steeds meer in trek om feesten en bruiloften te vieren en ook de dorpsjeugd wist het gezellige café te vinden. De kantinefunctie verdween steeds meer naar de achtergrond.

Na tien jaar, in 1986 kwamen zoon Jan en zijn vrouw Jetty in het bedrijf. In september 1986, was de officiële opening van het café wat men tegenwoordig kent als 't Voorom en functioneerde 't Achterom vaker als feestzaal. In de jaren ‘90 is het geheel overgenomen door Jan en Jetty. Dit was het begin van verdere uitbreiding, in 1993 werd rondvaartboot 'De Engel' gekocht en werden rondvaarten ook onderdeel van de onderneming. In 1998 werd 'De Engel verruild voor de 'Claes Horn', zodat grotere partijen ook konden feesten op het water. 

In 2003 maakte Jan en Jetty de stap om 't Hoorntje uit te breiden met een extra zaal genaamd 'Op Zolder' een authentieke uitstraling, die je terugbrengt naar het leven in oud Akersloot. Vervolgens werd in 2006 de stap gezet om Salonboot De Nesch aan de collectie toe te voegen, een prachtige salonboot met een luxe uitstraling.

’t Hoorntje anno nu is het resultaat van vele verbouwingen en bestaat inmiddels uit: Zaal ’t Achterom, Zaal Op Zolder, Partyschip Claes Horn, Salonboot De Nesch, Café ’t Voorom, Jachthaven en de Camping met stacaravans.

Jan en Jetty blijven bezig met vernieuwen, zo vaart de 'Claes Horn' volledig elektrisch, is 't Voorom in 2015 verbouwd en staan er in 2019 ook nieuwe plannen op de kaart. De haven krijgt een nieuwe damwand en de dijk wordt volledig op de schop genomen en krijgt 't Achterom een nieuwe inrichting, zodat 't Hoorntje ook in de toekomst een ieder het beste kan blijven bieden.

Gastvrijheid is altijd meegegroeid met 't Hoorntje en dat is na 43 jaar niets veranderd, kom eens langs, de deur staat altijd open!